Home » Rak, a alkohol

Rak, a alkohol

Według naukowców, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, nie należy pić zbyt dużych ilości alkoholu. Ile to jednak jest “zbyt dużo?” Ile piw możemy wypić zanim zwiększymy ryzyko zachorowania? Amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (CDC) podaje dane mówiące, że dopuszczalną ilością jest jeden drink dziennie dla kobiet i dwa dziennie dla mężczyzn. Picie większych ilości uważane jest za nadmierne i zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób. W tym miejscu jednak należy zatrzymać się by rozważyć kolejny problem: czym tak właściwie jest jeden drink? rak a alkoholWedług amerykańskich standardów, jeden drink to:
0.35 litra piwa

0.15 litra wina
0.04 litra 80% alkoholu
Zmniejszenie konsumpcji alkoholu do tego poziomu lub mniejszej ogranicza ryzyko wystąpienia wielu form raka, jak również chorób wątroby i serca, oraz wylewu i innych dolegliwości.
Udowodniono, że u kobiet pijących trzy (lub więcej) drinki dziennie ryzyko zachorowania na raka zwiększa się znacznie. U pijących 1-2 drinki, ryzyko wciąż jest większe niż u abstynentów ale nie tak znaczące. Spożycie alkoholu zostało również powiązane z kilkoma typami raka atakującymi głowę, szyję i układ trawienny. U ludzi pijących i palących, ryzyko zwiększa się jeszcze bardziej. Picie alkoholu w nawet niewielkich ilościach może doprowadzić do zachorowania na raka wątroby, jeżeli pacjent zarażony jest wirusem żółtaczki typu C lub cierpi na przewlekłe problemy z wątrobą.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.